ALPAKKA ja LAAMA eläinlääkintää

Alpakat ja laamat ovat olleet kotieläiminä yli 5000 vuotta. Ne eivät oikeastaan ikinä ole olleet villieläimiä; alpakan villi kantamuoto on vikunja ja laaman guanako, joista Etelä-Amerikan alkuperäiskansat jo ennen Inkojen aikakautta jalostivat villantuotantoon alpakan ja juhdaksi laaman.


Vikunjat ovat antilooppimaisia kamelideja, joilla on melko lyhyt villa. Ne ovat suojeltu laji mutta Etelä-Amerikan alkuperäiskansat saavat koota niitä ajoittain ja keritä ne. Vikunjanvilla on vielä hienompaa kuin alpakanvilla mutta sitä saadaan vuosittain rajoitettu määrä. Ruumiinrakenteeltaan vikunja muistuttaa alpakkaa. Vikunjan kuvat Klaus Winteriltä

Vikunjoita on Korkeasaaressa

Huacaya alpakka on pörröinen villantuottaja, josta on 22 värimuunnosta. Tämäntyyppinen eläin tavallisin villantuotantoon tarkoitettu alpakka. Tässä terhakka siitosorhi Saksasta.

Alpakoista on olemassa myös suorempivillainen muunnos, Suri-alpakka, joita on Suomessakin joitakin.

Guanako on laaman kantamuoto. Se on samankokoinen mutta ns. riistanvärinen ja pään malli on hieman erilainen. Guanakojakin tarhataan jonkin verran mutta ne ovat erittäin hyviä hyppäämään ja tarvitsevat korkean aidan. Niiden kouluttaminen on myös hankalampaa kuin laamojen. Tämä kuva on Korkasaaresta.

Laamoista on useita muunnoksia, joista tässä nuori mediumtyyppinen laama. Classic-laama on perinteinen kuormajuhta, jolla on vähän villaa kaulassa ja jaloissa, jotta sen liikkuminen maastossa olisi esteetöntä. Villa-laamalla on runsaasti villaa myös kaulassa ja jaloissa ja ilmeisesti villa-laamoissa on alpakkaristeytymää joissain aikaisemmissa sukupolvissa. Molempia tyyppejä on Suomessa. Lisäksi laamoista on olemassa pari muuta tyyppiä mutta erot ovat pieniä. On olemassa myös suri-laamoja, jotka muistuttavat villaltaan suri-alpakkaa mutta ovat tietysti suurempia ja usein kaksivärisiä.

Alpakka painaa 60-80 kg. Säkäkorkeus on 80-100 cm mutta pitkän kaulan ansiosta alpakka katselee ihmistä suoraan silmiin. Vasan syntymäpaino 6-8 kg. Laama on selvästi isompi, säkäkorkeus on yli metrin. Normaalikokoinen laamaorhi voi painaa 120-150 kg mutta oikein suuret voivat olla jopa 250 kg. Aikuista urosta kutsutaan orhiksi, naarasta emäksi ja poikasta vasaksi. Muissa kielissä käytetään hevosnimiä.

Villaa alpakka tuottaa 2-4 kg vuodessa.

Laama on perinteisesti juhta. Siksi sen on osattava kulkea hankalista paikoista ohjattuna. Tätä varten järjestetään maailmalla kilpailuja, jotka muistuttavat koirien agilityä. Kisat ovat värikkäitä tapahtumia ja yleisön suosiossa. Kilpailut ovat mukavia siksi, että eläimetkin näyttävät pitävän niistä. Kamelieläimiähän ei voi pakottaa mihinkään, jos homma ei miellytä, ne menevät maate. Kilpailuista ja näyttelyistä tietoja Suomen alpakkayhdistyksen kotisivulta www.alpaca.fi

Alpakan kasvatuksessa on saatavissa kirja "Alpakkakasvattajan käsikirja" ISBN 951-97298-8-7 Kolmas painos ilmestyi 2013. Kirjoittajina ell. Heikki Sirkkola ja kasvattaja Pirkko Kivikari. Kirjan hinta on 65 euroa.

Lisätietoja saa www.ylitalonalpakat.fi

14/2/14